GV Založba

Preskoči v glavno vsebino »

  • Knjigarna: 01 30 91 820
  • Dogodki: 01 30 91 816
Setting
 
Košarica ( 0 )
Košarica

Vaša košarica je prazna

You're currently on:

Zakonodajna politika

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (251.55 KB)

Zakonodajna politika

Avtor: dr. Albin Igličar

Imensko in stvarno kazalo: dr. Albin Igličar

brez DDV: 83,81 EUR z DDV: 88,00 EUR
-
+

Kako nastajajo zakoni in kaj vpliva na njihovo vsebino? V knjigi so razgrnjeni cilji in vrednote, ki jih uresničujemo z zakoni, ter pojasnjene družbene okoliščine, na katere je vezano njihovo sprejemanje. Prvine teorije in tehnike zakonodaje so dopolnjene s prikazom oblikovanja zakonov in zakonodajnega procesa. Poznavanje tega področja človekovega racionalnega delovanja lahko pomembno prispeva k vednosti o zakonodajni dejavnosti ter k pravni in politični kulturi ljudstva in njegovih predstavnikov.

 

Zakoni s splošnimi pravnimi normami urejajo najpomembnejše družbene odnose. Z njimi so določene pravice in obveznosti posameznikov in njihovih organizacij. Kako zakoni nastajajo in kaj vpliva na njihovo vsebino, avtor podrobno pojasni v knjigi Zakonodajna politika. V njej so razgrnjeni cilji in vrednote, ki jih uresničujemo z zakoni, ter pojasnjene družbene okoliščine, na katere je vezano njihovo sprejemanje. Prvine teorije in tehnike zakonodaje dopolnjujeta prikaza oblikovanja zakonov in zakonodajnega procesa. Poznavanje tega področja človekovega racionalnega delovanja lahko pomembno prispeva k vednosti o zakonodajni dejavnosti ter k pravni in politični kulturi ljudstva in njegovih predstavnikov.

Uvodni del knjige pojasnjuje vsebino zakonodajne politike in njena idejna izhodišča. V nadaljevanju je pozornost namenjena evropskim usmeritvam v zakonodajni dejavnosti, podrobneje pa so razčlenjene usmeritve slovenske zakonodajne politike. Sledi poglavje o uresničevanju njenih ciljev in načel z razpravo o vplivu globalizacije na zakonodajno politiko. Materialni pravni viri oziroma družbene okoliščine, ki zahtevajo pravno urejanje in pogojujejo vsebino tega urejanja, segajo od družbenih vrednot in morale prek gospodarstva, interesov, politike in ideologije do kulture, civilne družbe in pravne države. V tretjem delu knjige je predstavljena teorija zakona kot formalnega pravnega vira. Z izhodišča demokratičnega izvora tega akta je posebna pozornost namenjena tudi predstavniškemu telesu kot zakonodajalcu. V tem organu poteka zakonodajni postopek kot središčni del procesa pripravljanja, sprejemanja in izvrševanja zakona. Normativno določeni postopek sprejemanja je razčlenjen v četrtem delu knjige. V petem delu pa so podrobno pojasnjene ključne metode pravnega normiranja ter strukturni in jezikovni vidiki zakonskih aktov.

 

Vezava: trda

ISBN: 978-961-247-477-5

Št. strani: 532

Leto izdaje: 2021

Prelistaj:
View File Vzorčne strani Size: (251.55 KB)

Dr. Albin Igličar je zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Pedagoško in znanstvenoraziskovalno se ukvarja predvsem s problematiko delovanja zakonodajnih, pravosodnih in upravnih institucij, z nomotehniko ter z vprašanji socialnih izvorov in socialnih učinkov pravnih norm. Pri svojem učiteljskem in raziskovalnem delovanju je iz okvirov obče sociološke teorije zasnoval sociologijo prava kot samostojen predmet v študijskem programu ljubljanske Pravne fakultete. Je avtor več knjižnih monografij ter več kot štiristo člankov in znanstvenih razprav s področij teorije in prakse zakonodaje ter razmerij med družbo in pravom na splošno. V letih 1989–1993 je bil prodekan in nato dekan fakultete Pravne fakultete, v letih 2004–2009 pa član Sodnega sveta RS. Zdaj je član Uradniškega sveta RS. V prejšnjih letih je bil tudi član nekaterih strokovnih komisij za pripravo nove zakonodaje s področja lokalne samouprave, visokega šolstva, lobiranja in državnozborskega poslovnika ter član strokovne skupine ustavne komisije za slovensko ustavo iz leta 1991 in njenih poznejših sprememb in dopolnitev.

  • Popolna ponudba raznovrstnih pravnih vsebin
  • Dolgoletna tradicija z vami že od leta 1958
  • Pomoč pri nakupu 01/ 30 91 820

Kategorije
LEXPERA d.o.o.

Tivolska cesta 50

1000 Ljubljana

DŠ: SI27683893

E-mail: prodaja@gvzalozba.si

Telefon: 01 30 91 820

Fax: 01 30 91 815